Obetald faktura – när kunden inte betalar

Ett tyvärr inte helt ovanligt problem som både större och mindre företag brottas med är kunder som slarvar med fakturabetalningar. En enskild obetald faktura då och då är kanske hanterbart för de flesta, men om det rör sig om ett större belopp kan en försenad eller ännu värre utebliven inbetalning ställa till det ordentligt.

Normalt har en kund 14-30 dagar på sig att betala en faktura innan den förfaller, i vissa fall kan tiden var upp till 60-90 dagar.  När väl förfallodatum passerat är det allmän praxis att skicka ut en betalningspåminnelse. En sådan påminnelse ger kunden ytterligare en möjlighet att betala in fodringen innan man vidtar några ytterligare åtgärder för att driva in skulden.  De flesta seriösa aktörerna skickar ut ett sådant brev, dock är du som företagare inte enligt lag skyldig att sända ut en betalningspåminnelse.

Om en kund inte betalar faktura trots betalningspåminnelse finns det ett i huvudsak två möjligheter för företag att driva in beloppet. Du kan välja att anlita ett inkassoföretag som driver in skulder för din räkning alternativt säljer du fakturan och får en något lägre summa pengar direkt. Det är även möjligt att frigöra likvida medel genom fakturabelåning mer information om hur detta fungerar hittar du på http://foretagskrediten.se.

Många företag väljer att sälja obetalda fakturor till Intrum som är Sveriges största inkassobolag. Den främsta fördelen med fakturaförsäljning är att företaget snabbt får tillgång till obetalt kapital och inte behöver vänta på att kunden skall betala skulden. Det är inte helt ovanligt att bolag som dras med obetalda kundfakturor tvingas till paniklösningar som dyra företagslån eller andra ofördelaktiga avtal.

En sak som är viktig att känna till om inkasso och factoringbolag är att de betalar olika mycket för olika fakturor där värderingen utgår från hur svårt eller lätt det är att driva en viss skuld.    

Comments

So empty here ... leave a comment!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sidebar